Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial

Kriza je od građana Srbije stvorila prave umetnike koji od dinara umeju da naprave dva, od jednog ručka - tri, dok je štednju i snalažljivost izdigla na novi nivo. Međutim, kako se snalazi običan čovek, tako se snalaze i oni koji na njemu zarađuju. Pa se često dešava da do juče besplatna usluga, danas košta, da je jedan bankarski šalter i deset puta skuplji od drugog; da u dve susedne trgovine ista roba ima značajno drugačiju cenu; da održavanje nekih kreditnih kartica može da vam pojede godišnju platu, a da svega nekoliko kilovata preko uobičajene potrošnje, može da usija mesečni račun za struju.

Objavljeno u Vesti
četvrtak, 29 oktobar 2015 08:08

Besparica odavno istanjila šnicle

Samo besparica može da smanji promet, a ne ono šta kaže Svetska zdravstvena organizacija, poručuju proizvođači i trgovci mesa na pijaci "Bajloni", pošto je Međunarodna agencija za istraživanje o raku svrstala mesne prerađevine u prvu grupu kancerogenih proizvoda. Mušterije su godinama unazad prema svojim novčanicima smanjile pazare, ali zato na slavskim trpezama neće manjkati ovala pršute i pečenice.

Objavljeno u Vesti

Meso samo po sebi nije opasno, ali može biti opasno ono što se nađe u mesu, odnosno aditivi i konzervansi, izjavio je danas redovni profesor Medicinskog fakulteta higijenolog Goran Belojević.

Meso je neophodna namirnica koja se mora jesti zbog belančevina i gvožđa, ali kada se meso peče na roštilju, onda to više nije meso, nego su to produkti sagorevanja uglja, rekao je Belojević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Objavljeno u Vesti

Srbija bi uz bolje uspostavljanje kontrole i monitoringa u celom lancu proizvodnje mleka, mogla da za pet godina dostigne evropsku vrednost nivoa aflatoksina od 0,05 mikrograma po kilogramu i da ona bude stalna, slažu se stručnjaci.

U našoj zemlji je nedavno povećana granica za nivo aflatoksina M1 u mleku na 0,25 mikrograma po kilogramu, a eksperti ističu da nema čarobnog štapića koji bi nas doveo do standarda EU, već se na tome mora raditi godinama.

Objavljeno u Vesti
četvrtak, 22 oktobar 2015 07:35

Na rafovima hrana sa nevažećim deklaracijama!

Gotovo nijedna namirnica na našem tržištu nema važeću deklaraciju. Tako će i ostati, sudeći prema internim odlukama Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, da roba sa neispravnim deklaracijama može da se prodaje, ukoliko je zdravstveno ispravna, sve do kraja godine.

Objavljeno u Vesti

U okviru strategije energetske unije Komisija je danas predstavila predloge za nove pogodnosti za potrošače energije, ponovno osmišljavanje tržišta električne energije, ažuriranje označivanja energetske delotvornosti i reviziju sistema trgovanja emisijama EU.

Objavljeno u Vesti
Strana 1 od 4

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeO namaCeps - OrganizacijaČlanice CEPS-aCEPS Na vrh strane