Odštampajte ovu stranicu

Dan evropskog kvaliteta

11. maj 2018. 15:29:19 Pročitano 2590 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom Dana Evope 09. Maja 2018. godine u kongresnom centru, dvorani White Pear - hotel Falensteiner, obeležen je Dan evropskog kvaliteta, u sklopu projekta Originalni EU kvalitet, skojim GIZ mesna idnustrija Slovenije uz finanskijsku pomoć Evropske unije potrošače trećih tržišta upoznaju sa svojim standardima evropskog kvaliteta i predsnostima proizvoda označenih evropskim šemama kvaliteta.

Predstavnici GIZ-a i tri najveće slovenačke kompanije za preradu mesa - Kras, Celjske mesnine i Panvita grupa – istakli su da Srbiju vide kao tržište sa potencijalom za rast svojih proizvoda.

Posebno je istaknuto minimalno korišćenje antibiotika u odgoju životinja u Sloveniji, koje je dozvoljeno samo za terapijsku primenu i samim tim je znatno niže od brojnih zemalja, iz kojih je meso uvezeno i u Srbiju. Ovo je takođe potvrđeno i podacima iz Evropske agencije za lekove, koja stavlja Sloveniju u pet zemalja sa najmanjom potrošnjom antibiotika po kilogramu telesne mase, a upotreba pri najvećim slovenačkim vertikalno integrisanim proizvođačima je čak znatno niža od nacionalnog proseka.

EU kao važan deo evropskog kvaliteta podržava i promoviše i evropske šeme kvaliteta, kojima su zaštićeni tradicionalni i posebno kvalitetni proizvodi. Takođe, u kampanji "Originalni EU kvalitet", akcenat je na dva izvrsna slovenačka proizvoda - Kranjskoj kobasici i Kraškom pršutu, oba sa oznakom kvaliteta "Zaštićena geografska oznaka" zaštićena na evropskom nivou. Posebno ističu primer kranjske kobasice, jednog od najprepoznatljivijih slovenačkih tradicionalnih proizvoda, poznatog u Srbiji.

Mnogi potrošači u Srbiji ne znaju da pravu kranjsku kobasicu može proizvesti samo 16 sertifikovanih proizvođača iz Slovenije, a kako ističu u GIZU mesne industrije Slovenije, potrošači je prepoznaju po oznaci ZGO na ambalaži, koja jedina garantuje njenu originalnost.

Navedenom skupu ispred Centra potrošača Srbije, prisustvovala je predsednica Vera Vida i pravni savetnik, Jelena Vukašinov.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS